Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Tego nie może zabraknąć na Twoim stole!

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Tego nie może zabraknąć na Twoim stole!

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej – masz już plan, co podasz gościom, którzy zasiądą przy wigilijnym stole? Jeśli nie, nie musisz załamywać rąk. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy propozycje na to, co warto uwzględnić na bożonarodzeniowym stole. A przy okazji mamy również kilka pomysłów na prezent, który pomoże Twoim bliskim w Waszych wspólnych zmaganiach w kuchni!

Personalizowana deska do krojenia dla bliskich!

To nieprawda, że prezenty wręczane najbliższym w okresie przedświątecznym nie mogą być praktyczne. Jeśli zachowasz granice dobrego smaku, również taki prezent przemówi do serca ważnej dla Ciebie osoby.

Wykorzystaj moc tkwiącą w personalizacji! Wybierz naszą bożonarodzeniową deskę do krojenia i podaruj ją wybranej osobie na Mikołajki. Deska okaże się przydatnym gadżetem w wigilię. Jeśli masz w zwyczaju aktywnie uczestniczyć w przygotowaniu jedzenia na stół, wówczas sam(a) docenisz ten prezent o solidnym wykonaniu, dzięki czemu posłuży nie tylko w trakcie jednych świąt, ale nada się również za rok i w kolejnych latach!

[produkt]

Co ugotować na święta?

No dobrze, ale skoro jesteśmy w kwestii przygotowań, co takiego warto w tej kuchni przyrządzać?

Pamiętaj, że zgodnie z naszą tradycją, w wigilię serwujemy przede wszystkim dania bezmięsne!

Na pierwszy plan wysuwa się oczywista opcja w wielu polskich domach, czyli…

Barszczyk

Potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilii. Opcja instant raczej odpada, warto sięgnąć po sprawdzone rodzinne receptury lub ostatecznie przepisy polecane przez naszych ulubionych internetowych kucharzy.

Sałatka

Niby zawsze zostaje w lodówce na parę dni po świętach, ale i tak nikt nie wyobraża sobie wigilii bez przynajmniej jednej sałatki. Receptur na nią jest masa, wybierz tę najlepszą dla siebie lub… zrób dwie sałatki, bo czemu nie?

Przekąski

Najlepiej rybne, z racji na to, że jak już wspomnieliśmy – mięso na wigilię odpada. W trakcie tego wieczoru królują w tej roli zwłaszcza nasze bałtyckie śledzie, podawane w occie lub w oleju. Wystarczą dwa rodzaje.

Karp

Mocny punkt wigilijnej kolacji. Warto o nim pomyśleć jak najwcześniej. Możemy zapewnić, że wielu spośród Twoich gości nawet nie wyobraża sobie świątecznego wieczoru bez karpia. Najwięksi przeciwnicy ryb na co dzień, podczas wigilii zajadają się tą rybą.

Dania wegańskie

Coraz częściej zdarza się, że nasi bliscy kompletnie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Można się temu dziwić, ale jakkolwiek nietypowe wydają nam się ich zwyczaje, wypada je uszanować. Jeśli podczas wigilii odwiedzają Cię weganie, nie zapomnij uwzględnić ich preferencji w swoim świątecznym menu!

Coś słodkiego

Ciasto jest nieodzownym zwieńczeniem udanej kolacji. Sernik to zawsze trafiona opcja, dzięki której zdobędziesz serca swoich domowych łasuchów. Ale możesz przygotować również makowiec, pierniki czy przepyszne babeczki. O ile w przypadku dań spożywanych podczas kolacji ograniczają Cię zwyczaje nakazujące spożywać mięso co najwyżej ryb, przez co wachlarz dostępnych opcji jest dość mocno ograniczony, przy pieczeniu słodkich przysmaków nie ogranicza Cię nic. To doskonały moment na eksperymenty z wypiekami!

Napoje

Oczywiście, nie zapominamy też o tym, że te wszystkie przygotowane przez Ciebie pyszności wymagają pysznego, ciepłego napoju. Na przykład wyjątkowej herbaty, do której wkroisz imbir i wrzucisz goździki – w samym środku zimy to idealne rozwiązanie.

Wigilia to nie tylko jedzenie

To również magiczny czas spędzany z bliskimi podczas przygotowań. I choć owszem, czasem w natłoku wydarzeń robi się nerwowo, to jednak zawsze znajdzie się chwila, by porozmawiać z bliskimi i poczuć z nimi więź, a przecież o to właśnie w świętach chodzi.

Tak, czasem zamiast tego usłyszysz nerwową uwagę, ale przecież wystarczy jedno spojrzenie na podarowaną przez Ciebie deskę z pięknymi życzeniami bożonarodzeniowymi dla bliskich, abyście przypomnieli sobie, co w świętach jest najważniejsze.